About me

My photo
~ I'm for real.. I never pose.. I say what I feel ~
Feeds RSS
Feeds RSS

Sunday, December 28, 2008

!&!#%^%$()*&

Babi la.. dah 2 hari aku x leh tido mlm. pastu gi keje mule la aku terkulat² tahan nantok. Mcm haram dah aku rase. Dah teruk sgt dah insomnia aku. Aku rase yg wat menjadi² ni sebab aku tertinggal bantal kesayangan aku kat ipoh. Aku suh mama aku pos. Masalahnye kames ari tu kismes. Pastu, jumaat mama aku x sempat sabtu sampai isnin kan cuti. Hari selase gak la mama aku pos jawabnye. Aku ni dah terkebil² tiap² mlm.

Bukannye aku ngade² nak tido ngan bantal tu gak. Masalahnye, aku mmg suke pelok bantal lembik² taim tido. Kat umah aku bantal sume gebu² lagi. Tu sbb aku x leh tido. jenuh aku tahan mate kat opis. Aku rase la, x lame lagi kalo terus camni, mau tersembam aku depan pc tu. Aku pelik la. Walo penat camne pon, aku susah giler nak tido. tulunnn..

Saturday, December 27, 2008

Bz..Bz.. Bzzzzzz...

Aku sgt bz since 2 minggu lepas. x sempat nak update blog. Dgn bz pindah umah. Bz settle adik² aku skulah lagi. huhu.. So, Merry Christmas & epy nuyerrr..

Thursday, December 11, 2008

Siyes Aku Tak Leh Bukak Mate

aku sajhe je testting taip dlm keadaan ak uyg sgt x bermaye utrk membuke mate. aku rase aru ni aku keme badui tido. dari tasdi aku asik tido jek. skang ni aku mm gt xleh bukak mate, aku x tayucame aku nak druibhe jao lagi,, aku tidodemost 2 hourus. gile kelatr, matye aky,, adoii.. nak bercakap pon aklu tase tade muhjd.. sekain time kasey. aku hrp shy koragpaham ape ajku cube katekan ini.. trulun la paham.

Wednesday, December 10, 2008

A Hectic Weekend

Friday: Aku keje siang. Rase nantok giler. Maybe sbb esoknye aku dah nak cuti. Aku rase lambat sgt mase bejalan. Mase balik tu plak jem nak mampos. Giler penat aku drive. Seb bek keta aku auto. Sampai umah, dorang plak ajak aku gi main bowling. Aku ikut je walopon penat. Tapi aku ckp aku nak balik awal. Dah sampai sane, xdenye nak balik awal bagai. Pas bowling, gi lepak minum plak. Last² kul 3 lebey gak aku sampai umah. Aku siap msg adik aku suh siap² kul 6 pg sbb nak balik ipoh.

Saturday: Last² aku tejage pon kul 8 lebih. Kelam kabut la aku dgn beg x kemasnye. Kul 9 baru aku gerak gi Tasik Selatan amik die. Pastu gi Damansara plak amik gf die. Kul 10 pg baru gerak pegi ipoh. Mmg banyak giler keta. Maklum la.long weekend. Every rest area was badly congested. Tension giler aku. Dgn x cukup tidonye. Aku dah la janji nak amik kereta kul 11. Last² kul 1 lebih gak aku sampai umah. Kul 2 ptg baru aku gi tuka keta.

Aku terus gerak gi Alor Star. Sebab aku dah janji ngan mama nak amik die hari tu gak. Aku dah lupe dah pasal penat. Tapi, ujan je sepanjang jln. Dah la jem. Tiap² rest area jem. Tension gile aku. Kul 6.30 ptg baru aku sampai umah mama. Terus aku suh siap². Kul 7.30ptg baru gerak gi ipoh balik. Nasib baik mlm tu jln dah clear skit. Tapi ujan x gak berenti. Huhu. Sepanjang jln, aku dok fokus kat kucing yg duduk atas ribe mak aku. Name die WANDA (omputeh ok). Aku risau kalau² die melompat ke ape ke. Tapi surprisingly, die dok diam je.. Mak aku selimutkan die. Die dok la dlm selimut tu x berbunyi ke ape. Maybe die takot kot. Xpon, die segan ngan aku. hehe.

Kitorang sampai Ipoh kul 10.30. Aku settlekan adik² aku kat umah aunty aku, pastu aku kuar balik ngan mama beli makanan. Kul 12.30 mlm baru aku sampai umah nenek aku. Giler penat. Aku terus tido x ingat..

Sunday: Aku sedar² dah dekat kul 11pg. Aku siap² terus ambik mama, adik² aku ngan aunty aku. Kitorang gi Tesco beli brg² umah. Banyak giler suping. Abis gak la RM800. Kul 7ptg aku balik umah nenek aku balik. Mlm tu aku mmg dah rase x sedap badan. Sejuk sampai gigil². Kul 11.30 aku dah start ngantuk. Ntah bile aku terlelap pon aku x sedar. Tapi aku rase sejuk lain mcm. Tgh² aku sedap tido tu, aku termuntah.. eeeeuwww. Seb baik aku sedar. Terus aku lari gi bilik air. Kazen² aku sume tekejut sebab aku tgh tido tetibe bangun berlari je. Dorang ingat aku ngigau. huahuahua. Mase tu aku dah rase x selesa.

Monday: Selamat Ari Raye Aidiladha. Aku bangun kul 10pg. Badan rase lemah gile. Aku rase urat² aku membengkak. Mase tu sakit x yah ckp la. Aku x reti nak eksplen. Aku tepakse gak mandi. Aku rase air yg kene badan aku tu cam bise sgt.

Pas mandi, maid nenek aku offer nak keruk (korang tanye la org indon mane² pon mesti tau keruk ni. dorang gune duit syiling gosok² bagi kuar angin. dorang ckp, kalo merah tu tandenye banyak angin.) Sakit, pedihhhhhhh.. Tapi aku tahan gak. Mmg mase tu aku rase lemah sgt nak bejalan. Abeh 1 badan aku die keruk. Elok je die susun² corak tu mcm tulang rusuk. hehe.. Pas die keruk tu, aku terus tetido. Aku mmg x larat. Badan aku lemah semacam.

Aku sedar je dah dekat kul 3 ptg. Tu pon sbb maid tu kejutkan aku suruh minum air halia. Aku dlm nak muntah² tu, aku tibai gak. Gile perit tekak aku nak masukkan mende alah tu dlm perut. Pastu nenek aku siap pakse² aku makan. Die ckp aku demam sebab makan x ikut time. Ade plak. Aku makan skit punye banyak ape. Tapi aku sempat gak la curi² minum nescafe ais mase tu. Org ckp, kalau baru lepas urut, x leh minum ais. Tapi sbb x tahan godaan, aku teguk gak secawan. Jenuh makchu aku bebel². Aku wat muke blur je..

Dlm hati aku dok risau camne la aku nak drive balik KL. Kul 4 lebih tu, aku terus siap² gi amik adik aku, Aswad. Sbb dah janji nak balik skali. Aku bawak die jumpe mak aku dulu la. Sbb since mak aku sampai ipoh, die x sempat dtg lagi umah aunty aku tu. Pas dah slm² mak aku, aku gerak balik umah nenek aku amik kazen aku Munira.

Kul 6.30 baru gerak balik KL. Mule² tu jln x jem sgt. Tapi banyak keta. Halfway, jln dah start jem. Mule la aku tensen balik. Dah la badan aku dok sakit². Kat Bidor, ade 5-6 keta eksiden. Bumper to bumper. Mesti kes brek emejensi nih. Tgh aku drive dgn penuh berhemah tu, tetibe keta depan aku plak brek emejensi. Aku pon tekan la brek. Sampai screeching tayar aku. Mesti keta blakang aku tekejut. Seb baik die x langgar.

Pastu dah sampai Rawang, keta makin banyak. Aku x tau la dari mane dorang dtg. Lagi skali keta depan aku brek emejensi. Aku yg mase tu mmg tgh laju, brek abis²an dah. Mmg mase tu aku bajet aku dah ciyom keta depan aku tu. Aku siap picit peha Munira yg dok sebelah aku tu kuat². Bedebar² jantung aku. Rupenye aku x langgar. Tapi aku rase ade la seinci jek jarak aku ngan keta depan tu. Kalau la ade tikus dok antara keta aku ngan keta depan tu, mesti tikus tu dah penyet cam babi salai. Mase tu, Allah je la tau bape kali mate aku terkedip² sebab terkejut.

Alhamdulillah kitorang sampai KL dlm kul 9 mlm. Aku terus antar Munira gi umah aunty aku. Pastu aku bawak Aswad lalu depan umah yg bakal kitorang duduk start ujung bulan ni. Aku tepon U. Die suh aku gi umah Siber sbb die ade wat makan². Aku pon angkut la Aswad skali. Kul 1 baru aku sampai umah. Penat sgt. Tapi nasib baik la demam aku dah ok. Alhamdulillah..

Dani Yg Noty!






Daniel Iskandar ni anak aunty aku merangkap kazen aku la. Die skang semakin noty semenjak dah pandai jln. Kdg² die rase aku ni cam ayam. Tu sebab aku slalu kene gigit. Kdg² die rase aku ni tisu sampai die slalu merembeskan air liur die kat aku.. huhuhu.. Seb baik la die comey. Kalau x, mmg aku dah picit² dah. Xpon, aku masukkan dlm mesen basuh. Pastu spin laju².

Gamba² Makanan Dlm Enfon Aku

Aku saje nak letak gamba makanan kat sini. Biar korang terase lapar pastu gi makan. Aku doakan korang sume semakin gumuk dan gumuk lagi. hahahaha..


Grilled Ciken Chop

Beef Teppanyaki


Seafood Platter (heaven giler.. ade ikan,udang ngan sutun)


Beef Lasagnia.. (aku terase sgt gumuk pas mkn mende alah ni)


Black Pepper Ciken (siyes aku rase kelakar bile tgk ade seketul hotdog berade di tgh² ayam tersebut)

Friday, December 5, 2008

Petai



Little did you know... after reading THIS, you'll NEVER look at petai in the same way again! Petai contains three natural sugars -sucrose, fructose and glucose. Combined with fiber, petai gives an instant, sustained and substantial boost of energy. Research has proved that just two servings of petai provide enough energy for a strenuous 90-minute wor kout. No wonder petai is the number one fruit with the world's leading athletes. But energy isn't the only way petai can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet.


Depression:
According to a recent survey undertaken by MIND among people suffering from depression, many felt much better after eating petai. This is because petai contain tryptophan, a type of protein that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and generally make you feel happier. (JURA.. ko kene makan petai so leh ilangkan stress ko ngan D. hakkk)


PMS(premenstrual syndrome):
Forget the pills - eat petai. The vitamin B6 it contains regulates blood glucose levels, which can affect your mood. (aku kene try la sbb tiap² mesti aku guling²)


Anaemia:
High in iron, petai can stimulate the production of haemoglobin in the blood and so helps in cases of anaemia. (aku mmg dari kecik ade anemia. Most women in my family have it)


Blood Pressure:
This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in salt, making it perfect to beat blood pressure. So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed the petai industry to make official claims for the fruit's ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.


Brain Power :
200 students at a Twickenham (Middlesex) school were helped through their exams this year by eating petai at breakfast, break, and lunch in a bid to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed fruit can assist learning by making pupils more alert. (oleh sbb aku dah bijak, aku xyah sgt la mkn petai kalo nak boost brain power. kakaka)


Constipation:
High in fiber, including petai in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives. (sape² yg slalu kene sembelit sile makan petai selalu)


Hangovers:
One of the quickest ways of curing a hangover is to make a petai milkshake, sweetened with honey. The petai calms the stomach and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates your system.


Heartburn:
Petai has a natural antacid effect in the body, so if you suffer from heartburn, try eating petai for soothing relief.


Morning Sickness:
Snacking on petai between meals helps to keep blood sugar levels up and avoid morning sickness. (Jura.. bace tu. ko kene makan petai sbb ko asik wek²)


Mosquito bites:
Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected area with the inside of the petai skin. Many people find it amazingly successful at reducing swelling and irritation. Nerves: Petai is high in B vitamins that help calm the nervous system.


Overweight:
Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure at work leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps. Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese were more likely to be in high-pressure jobs. The report c oncluded that, to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels steady. (Jura.. oleh sbb ko dah gumuk, sile makan petai banyak²)


Ulcers:
Petai is used as the dietary food against intestinal disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining of the stomach.


Temperature control :
Many other cultures see petai as a 'cooling' fruit that can lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers. In Holland, for example, pregnant women eat petai to ensure their baby is born with a cool temperature.


Seasonal Affective Disorder (SAD) :
Petai can help SAD sufferers because they contain the natural mood enhancer, tryptophan.


Smoking:
Petai can also help people trying to give up smoking. The B6, B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.


Stress:
Potassium is a vital mineral, which helps normalize the heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body's water balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of a high-potassium petai snack.


Strokes:
According to research in 'The New England Journal of Medicine, ' eating petai as part of a regular diet can cut the risk of death by strokes by as much as 40%'.


Warts:
Those keen on natural alternatives swear that if you want to kill off a wart, take a piece of petai and place it on the wart. Carefully hold the petai in place with a plaster or surgical tape! (ape kate kite suggest kat HELIZA suh makan petai sbb die banyak ketuat kan? kan?)


So, as you can see, petai really is a natural remedy for many ills. When you compare it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrates, three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the other vitamins and minerals. It is also rich in potassium and is one of the best value foods around.. So maybe its time to change that well-known phrase so that we say, 'A Petai a day keeps the doctor away'.

Friday, November 21, 2008

24 Perkara

Ni aku dpt email dari sape ntah. Korang sile pokes kat no 9, 13 ngan 16. kakaka..

Terdapat 24 perkara-perkara yang jangan dilakukan yang seharusnya kita ambil iktibar supaya kita dapat memuhasabah diri sendiri.

1- Jangan sengaja lewatkan solat. Perbuatan ini tidak disukai oleh ALLAH S. W. T.

2- Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki(selipar) . Dikhuatiri terbawa keluar najis dan mengotori seluruh rumah kita.

3- Jangan makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing. Makruh kerana ianya merbahayakan.

4- Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh. Makruh dan mewarisi kepapaan.

5- Jangan tidur selepas solat subuh, nanti rezeki mahal (kerana waktu pagi itu membuka segala pintu keberkatan)

6- Jangan makan tanpa membaca BISMILLAHHIRRAHMANN IRAHIM dan doa makan. Nanti makanan yang dijamah adalah dari muntah syaitan.

7- Jangan keluar rumah tanpa niat membuat kebajikan atau kebaikan. Takut-takut anda mati dalam perjalanan.

8- Jangan pakai kasut atau selipar yang berlainan pasangan. Makruh dan mewarisi kepapaan.

9- Jangan biar mata liar di perjalanan. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.

10- Jangan bergaul bebas ditempat kerja. Banyak buruk dan baiknya.

11- Jangan menangguhkan taubat bila berbuat dosa kerana mati bolehdatang bila-bila masa.

12- Jangan ego untuk meminta maaf kepada kedua ibu bapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah.

13- Jangan mengumpat sesama rakan taulan. Ia boleh merosakkan silaturrahim.

14- Jangan lupa bergantung harap hanya kepada ALLAH S. W. T. dalam setiap kerja kita. Nanti sombong bila berjaya dan kecewa pula bila gagal.

15- Jangan bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.

16- Jangan banyak ketawa nanti jiwa mati.

17- Jangan biasakan berbohong kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih sayang orang kepada kita.

18- Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan kerana doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH S. W. T.

19- Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan kekal selamanya. Carilah kehidupan dunia untuk akhirat.

20- Jangan duduk dalam bilik air terlalu lama kerana disitulah tempat
tinggal jin kafir dan syaitan.

21- Jangan merokok dan memasang kemenyan kerana asap itu adalah makanan jin.

22- Jangan lupa membaca BISMILLARRAHMANIRAH IM dan salam ketika masuk ke rumah. Dikhuatiri jin dan syaitan masuk bersama.

23- Jangan memakai tangkal kerana ALLAH S. W. T. tidak sempurnakan agama seseorang itu jika memakainya tangkai. Ini adalah kerana dikhuatiri kita bergantung kepada tangkal, bukan kepadanya.

24- Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata 'jangan'. Sebab semuanya untuk kebaikan dan kesungguhannya ALLAH S. W. T itu lebih mengetahui.

Friday, November 7, 2008

Try This..

fi yuo cna raed tihs, yuo hvae a sgtrane mnid too

Cna yuo raed tihs? Olny 55 plepoe out of 100 can.

i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt! if you can raed tihs forwrad it

Say Thank You, Please..

Well.. aku cam xpaham la org² skang ni. Aku paling pantang betol org yg x reti gune perkataan 'THANK YOU' ngan 'PLEASE' ni. Why is it so hard to be said? Why do people always make a big deal out of it? Susah sgt ke nak ckp? Busuk punye olang..

I mean.. if someone does u a favor or u get something from someone, ckp je la 'THANK YOU'. pastu kalo nak mintak tlg wat ape² ke, ckp je la 'PLEASE'. Ni x.. main suruh jek.. hish. geram aku ngan org² camni. x gi skulah ke ape? Mak bapak ko x ajar ke? Aku bukan nak bangge la. At least dlm family aku mende2 tu adalah WAJIB.

A simple 'THANK YOU' would be enough to show a mountain of appreaciation kan? 'PLEASE' plak akan memudahkan perjalanan segale urusan. huahuahua.. I mean. kalo org mintak korang wat ape², siap ckp please.. mesti korang pon lembut je hati nak tulun kan?

SO.. start dari skang, korang belajar² la ckp 'THANK YOU' and 'PLEASE'. Sok dah ade anak², ajor dorang gak ckp camtu. Jgn jadi manusia kurang ajor. X baek punyerrr.. hakhak..

Wednesday, October 29, 2008

I Forgive But Don't Forget

A wise man said that u should learn to forgive and forget. I did that A LOT.. but the thought of being the good one is no longer in my head. I mean.. how can u do somethin awful to a person and expect him/her to forgive and forget?

After a certain point in life.. i realize that i've been very forgiving.. but the truth is.. i never forget. And when the memory of it creeps back into my mind once in a while, i got angry. and most of the time.. i start to mess up. U dont simply break someone's heart and expect forgiveness from that person, do u?

Something happened during few days back. Something which totally drives me down the hill. But i can't still get it out of my head. My heart aches for every thought of it. it makes me sick. makes me wanna go jump off the hill.

and i wonder.. why am i coping with all these shits again? Someone needs to knock me in the head and show me how to live my life.. i do realize that this is not right.. But i don't have the guts to stand up for it.

I wish for more strength ahead.. so i can live thru it.. forgive those people around me.. and forget whatever they have ever done to me.

Saturday, October 11, 2008

Aku Penat & Tension..

warghhh.. aku penat sgt² skang ni. Tensen sgt². Sedih sgt². Kebanyakannye pasal keje. i'm tired of moderating. Aku dah xde idea nak cet. Pastu pasal regulations baru lagi. Pening kepale aku. Dgn pasni 3 org 1 sip.. Lagi la menyakitkan pale aku.

Aku nak cari keje lain dlm Astro. mcm susah gile nak lumpat². Nak cari tempat lain, aku mcm berbelah bagi nak tinggalkan Astro. adoyaiii.. tulunnnn.

Tapi aku rase pasni aku kene start la plan hidup aku. Gile penat rase x secure mcm ni. Ruginye dulu² aku tolak offer² keje lain. Ntah² kalo aku tuka keje, dah 4-5 ribu kot gaji. huahuahua.. berangan kene lebey la.

Pasni aku nak update CV.. Pastu aku tepakse la gunekan org² yg berkaitan. huhuhu.. Uncle aku dah banyak kali bising suh submit CV kat die. Aku je tangguh².

Tapi aku mcm takot giler nak start hidup baru. Takut x menjadi. But i guess risk tu ade je kat mane². Skang ni aku kene plan ahead la. mintak² la jadi. I'm desperately in need of a miracle to happen.

Pastu aku rase aku nak further studies. Wat part time je la. Masalahnye, otak aku ni dah berkarat. Mau x nye. Asik ekeke.. hikhik.. hukhuk.. wakaka.. Tu je la aku wat sepanjang jadi mod ni. Bengong dah otak aku.

Ruginye dulu pas grad aku x terus dlm investment line. Kalo x, mesti aku dah kaye raye dah skang. Kawan aku Alex dah siap keje kat HK gaji stok riban². Bak kate kalo nak bayar PTPTN tu, boleh bayar cash terus. huhu.. Padahal Alex tu bukan pandai sgt cam aku pon. kakakaka.. Mintak² Alex xkan jumpe blog ni. hikhik..

So, korang doa² kan la aku.. aku tlg aminkan jek.. aminnnnnnnn.. hikhik..

Tuesday, October 7, 2008

JERAWAT!!!!!!

ni aku ade terbace pasal jerawat..
it might me usefull..

KENALI LOKASI JERAWAT:

DAHI: Haba badan melampau, peredaran darah tidak baik.
Minda dan badan ,mungkin terlampau letih.
Kumpulan ini biasanya panas baran
Nasihat : Pupuk tabiat tidur awal, bangun awal.
Dapatkan tidur yg cukup dan minum air banyak

HIDUNG: Jerawat di batang hidung bermaksud tulang belakang kita mungkin bermasalah.
Di hujung hidung mungkin kerana haba perut melampau dan sisitem penghadaman tidaknormal.
Di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dgn ovari atau sistem reproduksi

DAGU: Fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah.
Kaum wanita mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca drpd haid yg tidak teratur.

PIPI KIRI: Fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah.

PIPI KANAN: Fungsi paru-paru mungkin tidak normal

JERAWAT DI BADAN: Masaalah toksin dalam badan.
Jarang membuang air besar.

Saturday, October 4, 2008

My New Shades!!

aku lupe nak ckp. ari tu.. sehari sebelom raye,aku gi jln² kat jusco ipoh.. Aku ingat xnak bli pape. Sebab sume dah ade.

pastu aku pon masuk la kedai Guess.. nyaris² aku nak bli purse die.. hekhek.. seb bek kazen aku ckp.. 'Purse awk kan ke elok lagi..watpe nak bli purse baru.. mcm la leh pakai banyak.' terus aku x jadi bli. betol gak ape die ckp.

pastu aku masuk kedai ESPRIT.. kat situ pon aku nyaris² gak bli baju.. tapi seb bek la size yg aku nak tu dah xde.

pastu.. aku masuk plak kedai MNG.. adoi..yg ni aku dah rambang mate. ngan pursenye. ngan kasutnye.. last² aku bertape jap kat shades stand die.. aku pon testing² la shades yg ade kat situ.. skali aku dah terjatuh cinte la plekkkk kat 1 shades ni. aku pikir nak cari kat KL je nanti.
skali amoi salesgirl tu ckp kat KL dah xde stock. huhu..aku pon temakan la kate² die. aku terus bli. seb bek la x mahal.. RM65 jek.. ni shades baru aku. hikkk.



Hurrayyyyy!! Barbeque dtg lagi!

Tiap² tawun BBQ ni dah jd cam rutin raye kitorang. Cam biase, aku ngelat la. aku tukang amik² gamba jek. sebab aku x suke bau bende² mentah ni. bile dah siap bakar, baru aku makan. hehe.. ni aku tepek gamba sekitar majlis BBQ kitorang..





Sementara org² dewase makan² yg kecik² pon sebok la men bunge api.
ade gak la yg org² beso yg nyebok gak tulun men bunge api. hikhik..


Samat Ari Raye!

Selamat Hari Raye!!!

ngehngeh.. 1 Oct 2008 bersamaan ngan 1 Syawal 1429.. pagi2 nenek aku dah gegor umah suh sume bangun. aku yg mmg jenis cpt sedar ni, ngan muke x siap tepakse la bangun gak.. terus mandi.. pas dah makan sume.. kitorang pon start la salam².. iskk. sebak aku taim salam ngan nenek aku.. begenang gak la air mate. tapi seperti bese, aku tetap kuntrul macho. huahuahua.. ok.. ni gambo2 sekitar raye..

ni gamba 1 family. tu pon ade yg x masuk lagi..

ni gamba ikot tone color baju. hehe.. gewdikk.


kitorang berempat ni mmg x leh dok skali. ade je tupik nak
nganyam ketupat. especially aku ngan yg baju pink(Zura).
yg baju kuning(Qina) ngan baju biru tu(Delina) adik badik.

ni aku ngan K.A. baju kitorang leh tersame kaler plak..

Dani pon nak pakai baju melayu..

tgh² amik gambo tu, bleh plak aku terlelap jap. ngantuk gile. dah la mlm tu tido kul 4 pagi. pas bangun je, aku terus mandi salin baju. panas gilerrrrrrrr..

Monday, September 22, 2008

20 Things Guys Should Know

i find this very true indeed..
There are so many things that girls want guys to know..
i have only 20 here..
and guys.. please make some effort to find the rest.. :)



Sunday, September 21, 2008


Haha.. camne la aku leh tejebak plak nak blogging ni. Padahal aku ni secretive giler. I guess let the reasons be kept within me, myself. This is like a tribute to my life la konon.. and i guess i have to start learning how to express myself clearly. Sebab org slalu salah anggap pasal aku. hehe..So aku nak start kenal diri sendiri balik. for the past years, i feel like i was somewhere and someone else. It's time to get to know myself and get real.. So, pada korang yg suke misinterpret aku, bawak² la berenti. I started off badly in life..I know it's not easy to make things right. But at least i can make 'em better..

Since ni 1st posting aku.. aku citer skit la pasal aku. I was born on 26th June 1982 to Encik Jauhari and Puan Aishah. Org ckp.. "Hanya Jauhari mengenal manikam (permata)". So.. akulah permata itu. hahaha.. Dorang citer kat aku, mase aku lahir tu masing² berebut nak namekan aku. Yg org ni nak namekan aku cam omputeh. Yg org tu plak nak namekan aku cam arab. Last², kuar la name Emelia Balqish.. Mase aku kecik² aku slalu kunpiuz name aku. Nak sebut pon tergeliat lidah.

I grew up in a modern family..where education is essential. Tapi aku ni pemalas skit nak balaja. After i completed my dip, aku dah malas nak further.. Sebab aku dah seronok pegang duit sendiri mase tu. Jenuh la family aku dok bising². Family aku ni kire besar la gak. walaupon agak berterabur.kitorang mmg rapat dgn masing². aku banyak membesar ngan nenek aku.aku rapat sgt ngan die. no one messes with her.. or they'll find out how ugly i can be. Aku rapat gak ngan aunty² n cousin² aku.

I am a BELIEVER..I believe things happen for million of reasons. So, i'll never regret whatever happened in the past.. no matter how painful they were.. They make me who i am today.. I don't wanna be stucked up in the past.but that doesn't mean i forget 'em..

ok.. a lil bit about my job.. some call it their dream job.. Tapi aku x rase la keje ni exciting mane pon. Cume aku rase it's a bit different from what most people do.
Tapi alhamdulillah..aku suke gak keje aku. cume kdg², aku rase lost.hehe.. cume rakan² senasib je yg paham keje ni. Tapi opis aku best.kdg² kitorang mcm terencat gak la. hahaha..

ok.. aku xnak citer panjang². as days go by, u'll get to learn more about me. ape² yg baik, korang leh jadikan panduan. yg x baik tu.. jgn ikot. hehe..