About me

My photo
~ I'm for real.. I never pose.. I say what I feel ~
Feeds RSS
Feeds RSS

Thursday, January 29, 2009

Jangan Gadoh²

Aku terpanggil utk buat entry kali ni setelah membace blog kawan² aku yg seakan² berperang sbb blog. Alkisahnye bermule bile si A menyuarakan ketidakpuasan hatinye pade si B. Kununnye si sbb si A ni la ramai cetes² membanjiri blog si B. So terjadi la perang posting dan komen di blog masing². Pastu ade plak nasik tambah yg tlg keruhkan keadaan. Well.. aku mmg xnak komen banyak la.

Utk MODERATORS.. aku rase sebelom korang letak link blog mod lain kat blog korang, sile tanye dulu kat tuan punye blog. Kalo aku, aku mmg x kisah kalo korang nak letak link blog aku kat blog korang. Tade hal. Pastu korang pelis la activate open ID bagi komen² kat blog korang.

Utk CHATTERS.. x semua mod senang dgn kehadiran korang kat blog dorang. Seandainye korang terjumpe blog² mod lain secare x sengaja, bace diam² sudah. x payah la nak komen bagai. Pastu x yah la nak citer² pasal hal dlm blog kat @15 tu. (WALAUPUN DLM BENTUK GURAUAN. X PAYAH!!). Aku pon bengang kalo hal² luar masuk dlm kapet. Blog dan @15 adalah 2 bende yg amat BERBEZA.

Korang tlg la paham, kat dlm @15, kami x boleh menjadi diri kami yg sebenar sepenuhnye. So, we opted to blog. Kat sini korang boleh kenal 90% dari diri mod². Bagi aku plak, kalo korang jadi pembace blog aku, aku dah anggap korang KAWAN! Bukan salah seorang chatters. So, aku xnak hal² yg patotnye aku berkongsi dgn kawan² aku, disampaikan dlm @15 tu. Sbb bagi aku, kebanyakan chatters kat @15 tu adalah strangers! XDE KENE MENGENE DGN HIDUP AKU.

Aku pelik akan segelintir chatters yg suke amik tau hal² peribadi org lain, pastu sebar²kan kat @15 tu.. MOTIF????? Kalo korang tau, pastu korang senyap² x bley ke? Korang ingat skit, besok kalo mati x sempat nak mintak maap kat org² yg korang penah gosipkan, x ke sia² jek sok jln² kat sane dgn muke itam cari dorang sbb nak mintak maaf? Pastu kalo x jumpe, nak pulak korang rentung dlm nerake tu?

Aku malas nak ckp banyak. I ain't perfect. Aku pon buat silap.Cume x suke bende² kecik ni jadi besar akibat mulot² busuk yg mmg mcm cibai. Sorry kalo bahase aku mcm haram. Sbb BM aku mase SPM dpt 4 jek.

Di Suatu Ptg Yg Gerhana..

Hari tu, mase gerhana tu, kitorang kuar ramai2 kat luar opis semate2 nak tgk gerhana. Tapi malangnye cuaca mendung la lak. It was not really visible. Tapi kawan aku Zaki dpt shot cantik la gune DSLR. Aku lupe nak tanye model ape. Sambil2 tu, aku, zat, khairul ngan askrule menggedik la amik2 gamba. huhuhu.. Korang tgk sendiri..






Monday, January 26, 2009

Gerhana Matahari Anulus. TODAY!!


Rasulullah bersabda yang bermaksud "Sesungguhnya matahari dan bulan adalah dua tanda daripada tanda-tanda kebesaran Allah SWT tidak berlakunya gerhana kerana kematian atau kelahiran sesorang maka apabila berlakunya gerhana hendaklah melakukan solat sunat gerhana dan berdoalah kepada Allah sehingga berakhirnya gerhana."

Hari ni, 26 Jan 2009, masyarakat Cina di seruluh dunia akan menyambut Tahun Baru Cina. Dan, pade hari ni gak, akan terjadinye Gerhana Matahari Anulus atau Gerhana Cincin. Fenomena ini dijangke akan berlaku selame 3 jam 46 minit bermula bile bulan merentas depan matahari, tapi tak menutupi Matahari sepenuhnye sbb faktor saiz ketara Bulan adalah lebih kecil daripada Matahari.

Dari ape yg aku tau, masyarakat cina anggap gerhana ni mcm 'bad omen' atau petanda buruk. Nak² dgn kedatangan tahun Lembu (Ox). Diorang anggap tahun ni tahun yg kurang elok la. Awal² tahun baru dah ade gerhana. Plus with the heat of economic recession skang ni, lagi la buat dorang percaye yg tahun ni will be a bad year for all.

Well.. bagi aku, seorang opportunist akan mengambil kesempatan ke atas keadaan yg berlaku. The condition was already predicted. So, kalau org yg betol² concern, mesti die dah prepare awal². Aku ade savings. Aku plan nak beli blue chip stock. Mase recession, mesti harge jatuh. This is the best time to buy! For those yg ade duit, jgn lepaskan peluang ni. Within few years time, the price might be tripple folded. Aku pon bukan nak beli banyak. Sikit jek. Janji ade.

Well.. back to the eclipse... Kat Malaysia, kite bleh tengok Matahari terlindung oleh Bulan dgn liputan maksimum sehingga mencapai 82.6%. And.. in certain areas, gerhana akan berlaku sejurus sebelum matahari terbenam.

Ok.. jgn lupe. Malaysians will have the opportunity to witness it starting from 4.30pm bile Bulan mula menyentuh cakera matahari. Keadaan ini juge dikenali sebagai 'The First Touch' atau 'Sentuhan Pertama'. Jgn lupe!!! Sbb gerhana seterusnye hanye akan dpt dilihat di Malaysia pada tahun 2016.

Utk sape² yg nak free, boleh la buat solat sunat gerhana.

Sunday, January 25, 2009

Kantoi!

Boss aku dpt menghidu blog kawan aku. Jadi aku suspect die dpt gak URL blog aku. So, kitorang dah terkantoi. Camne leh kantoi, boss aku je la tau. Jadi, sile jgn kutuk² bos aku kat sini time kaseh. Nanti kalo aku terjoin, x pasal² aku kene. huhuhu..

Saturday, January 24, 2009

BULU???

Samak samak!

Bab*! S*al!Cilake punya orang tua!Zet la ni yang start tegur dia dulu!Huwargh!Tak pasal2 orang tua tak sedar diri tu duduk sebelah aku..Pastu cakap2 lucah..Gila betul!

Aku selak lengan sweater aku..Dia boleh cakap macam ni,"Eeiiii Abang (abang? wtf? umur mcm kubur kata mari rumah kata pergi!) suka la perempuan yg ada bulu tangan mcm ni"Aku dah nak angkat kaki terajang muka dia dah time ni.

Then dia cakap lagi, "Abang (hak tuih!) kalau nak ajak awek keluar, abang cari yg ada bulu tangan mcm ni tau"Puk*mak kau lah!Lepas tu siap sentuh2 tangan aku ok!Lepas tu cakap "Eiii geramnya abang!"

Sumpah aku tergamam!Darah dah naik ke muka.Terus angkat bontot blah sebelum aku terajang gigi kuning dia tu.Bab* la! Sebab kau aku dah mencarut kat blog aku ni..Lepas ni kalau aku jumpa kau lagi, kau tegur je aku mmg aku ludah je muka kau!Sekarang ranking kau 1st selepas Encik Lahanat.Encik Lahanat tu pun tak berani nak sentuh2 aku walaupun dia kerap hantar SMS lucah syok sendiri kat handphone aku..

Aku nak cari air tanah samak lengan aku.

wakakaa... ni aku copy paste jek dari blog kawan aku. Siyes ni aku rase nak gelak manjang.. Padan gak ngan muke ko. Mmg muke ko ni stok idaman lelaki2 tua kertu yg gersang. wakaka.. hamekkkk.. Siyes kalo la die buat camtu kat aku, konpem la secare otometik kasut aku terbang masuk mulot die. siyes x tipu.. wakakaka..

Wednesday, January 21, 2009

Selamat Jln Kawan²

Special tribute utk kawan² aku yg pindah NPU. Semoge korang sume berbahagie hendaknye di samping akak², abang², pakcik², dan makcik² di sane. Sile keje rajin². Kalo bleh, xyah la edit banyak² sgt. Lepas² la skit scenes yg beh² tu. wakaka.

Noreen@Hipo - aku tau ko mmg dah x larat sgt nak jadik mod. Mungkin ini jln terbaik utk ko mase ni. Walopon ko dah jadik mak budak, ko masih sengal cam sebelom kawen gak.. Suke betol aku wat ketupat ngan ko.. kalo ko busan², meh dtg tempat aku kite wat ketupat k.. Aku mintak maap kalo penah wat salah silap kat ko.

Ina@Djeket - aku x penah 1 sip ngan ko. Tapi kalo aku ganti kat sip ko, mesti aku jadik gile sbb ko pon gile gak walopon dah jadik mak budak dan bakal jadik mak budak lagi skali. Congrats. Aku doakan anak ko pompuan. leh men mekap², pakai² skirt gedik. Semoge ko sonok join family baru kat NPU tu. hehe.. Maapkan aku kalo penah wat salah silap..

Epa@Ciyo - kite tau kamu cam lebih kurang terpakse je kene pindah gi NPU tu. Tapi kire ok la tu kan masuk ramai². Hopefully kamu lagi epy kat sane. Sorry gak kalo penah wat salah silap.

Sue@5tussy - ko, Elly ngan CheLeen antara pompuan² yg penah rapat sgt ngan aku. Siyes aku xtau apsal kite stop rapat sedangkan dulu kite serumah. Kalo aku ade salah ngan ko, aku harap ko bgtau aku. Sorry atas sume salah silap aku kat ko. Halalkan makan minum mase kite dok serumah dulu. Aku doakan ko bahgie kat NPU.. Aku doakan gak ko bahgie ngan Asrap nnti. Aku tau ko x sabo nak kawen. hehe..

Ely@Frap - Walopon aku jarang jumpe ko kat umah dulu, tapi aku suke kalo ko balik. Sbb ko slalu jadi badut kitorang sbb ko kalo bercerite mmg bersungguh² bagai. Siap intonasi ngan expression yg amat perfect skali. Nak² kalo ko tiru gaye org kan.. Ko mmg sengal sbb cpt nangis. Aku doakan ko epy kat NPU. Epy gak ngan Achong. Sorry kalo aku penah wat salah silap kat ko. Halalkan ape² yg patot taim dok serumah dulu. hehe.

Wanie@DakHatt - gile lame x gusip ngan die. Tapi minah ni leh tahan gak gusip² die. Walopon nampak x banyak ckp. Finally dpt gak die masuk NPU selepas bape kali request die diREJECT bulat² oleh Boss.. Good Luck bebeh. Sorry kalo ade salah silap

Friday, January 16, 2009

Aku Sedih! Marah! Bengang! Tension!


Mcm² perasaan aku rase skang ni. Tapi sume yg negative jek. Aku sedih.. Aku marah.. Aku bengang.. Aku tension.. Tapi aku x sure sgt pasal ape. Aku rase terabai. Aku rase aku ni under appreciated. Mungkin sbb keadaan yg selesa yg jadi sebab sume ni. Aku x tau nak explain. I just want things to go back in their places. Aku x sanggup la nak pikir nak sedih². I'm done with misery. Tetibe aku dpt rase perasaan yg same cm tgh² taun lepas... Pengorbanan paling besar dlm idup aku. Cume org yg x appreciate ape aku buat. Ape aku pilih. Ape alasan aku. Sumpah Demi Allah, if i were to choose between going thru all that again and death, i'd rather die. Go ahead and kill me.

Thursday, January 1, 2009

Happy 2009!


Happy new year!! Midnite smlm aku celebrate kat umah aunty aku. Kitorang berkumpul kat situ. As usual, aku mmg x minat nak celebrate kat luar sbb ramai manusia² yg x bertamadun slalu wat kaco taim² gini. Dulu² taim budak² leh la aku gi celebrate bagai. but those days are over. Kalo aku nak kuar pon, aku akan kuar luar KL la. Aku stay sampai 12.30 je kat umah aunty aku. Pastu aku balik sbb aku keje pagi hari ni. Bile aku sampai je depan umah, dgn banggenye ade 1 keta yg di mane tuan die sgt la bangang park betol² dpn gate umah aku. Aku pon hon la skit² sbb aku xnak wat bising. lepas 5 menet aku dah mental kat situ. Aku pon hon la kuat². Jiran² aku kiri kanan siap kuar tgk. Aku tanye keta sape, diorang ckp xtau. So, tepakse la aku park kat seberang jln dulu. Seb bek umah tu kosong. So, xde la block org kuar masuk.

Aku masuk umah, aku stay dulu kat bawah, aku bukak la pintu sbb nak tgk sape la owner keta yg sgt bangang itu. kalo ko nak park depan umah org, pelis la tinggal fon number ke ape kat keta ko. Ni wat selambe babi die jek. Sambil² aku tunggu tu aku tgk la tb. Skali tu tetibe jek dengo keta depan umah aku tu dah start. pastu cpt² die blah. Mmg celake haram jadah betol la. Aku rase owner tu ade dkt² situ mase aku hon. tapi die takot nak kuar sbb takot kene maki. Aku pon masuk balik umah dgn pasaan yg mmg temper giler sbb x dpt maki mamat tu.

I know most people have their own resolution for this new year. Aku pon ade. tapi bukan la azam camne pon. Ade la skit².

1. Gain knowledge as much as possible

Aku rase sepanjang aku jadik mod ni aku dah jadik bebal nak mampos. So i think it's time to polish those knowledges and gain new ones. Aku kene start banyak membace. Nanti, xde la aku terpinge² kalo org citer pasal current issues.
2. Lead a healthy life

Aku rase aku kene start hidup secare sihat. So aku kene makan mende² yg sihat jek. Aku kene kurangkan makan lemak² ni. Kene kurangkan makan kat mamak (which is hard to do sbb aku suke lepak² kedai mamak). Aku kene start eksesais (pon susah gak, sbb aku pemalas). Tapi kalo eksesais tu include shopping, aku rela.. huehuehue.
3.Enough sleep
Aku ade masalah insomnia. Yg peliknye, jadik bile mase aku nak keje siang keesokan harinye. Aku pon pelik. Pastu mule la aku lemau kat opis. So, aku kene blaja tido secare yg betol.

4. Aku nak body cam Jessica Alba

kakaka.. Sile gelak kuat² dulu. Ni aku rase mmg susah skit la. Sbb aku ni kalo susah ati je leh kurus. Well, aku x la teringin sgt nak body cam die. juz cukup kalo aku leh slim kan pewot aku ni. No more love handles!!! Kalo x dpt jadik cam jessica alba, cam jesika albab pon xpe. jgn jesika debab ok.

4. Aku nak kumpul duit banyak².

Well, kalo boleh by end of year, aku nak dlm savings account aku ade RM25k. Huahuahua. banyak cantik. Sebenarnye, dlm erti kate lain, aku kene control habit aku yg suke beli brg. x kisah la ape pon. kalo aku kuar je, mesti aku nak beli something. pastu bile aku sedey jek, aku mesti beli bende mahal yg x sepatutnye aku beli. pastu bile aku busan je, mesti aku nak kuar gi bli brg gak. So, aku kene tuka la habit ni. Aku ni bukan la shoppaholic pon. Tapi, sebelom melarat, bek aku stop. Esok², abeh sume savings aku.

5. New Car

Well, bende ni x la penting sgt. tapi aku ingat mmg nak tuka keta baru. Aku x tau lagi nak keta ape. Tapi myvi SE yg baru ni within budget la. So aku x yah spend monthly banyak sgt. Ni kalo x dpt pon xpe. Xpenting sgt. huhu..

Sebenarnye banyak lagi la aku nak buat. Nak beli. Tapi aku xnak la berangan lebih². kang x dpt, mau aku frust. Kalo ikot ati, bulan bintang pon aku nak beli. haha.. tapi skang ni ape² pon, aku kene repair dulu laptop aku sbb laptop aku rosak. Tensen aku tetibe plak. Die boleh on, power. Tapi skrin xkuar ape².

Anyway, may this year bring all the joy and happiness to everyone (despite the recession yg akan dtg x lame lagi. In fact, kat sesetengah countries dah rase pon effect die). Let's be a better person.