About me

My photo
~ I'm for real.. I never pose.. I say what I feel ~
Feeds RSS
Feeds RSS

Wednesday, February 25, 2009

(~.~)

huhu.. aku cume nak bgtau laptop aku x dpt diselamatkan lagi..Dah x leh repair. Cine kedai tu suh aku bli laptop baru je. Sedeynyeeeeeeeeeee.. So aku x leh nak update slalu blog ni. Pastu aku leh update time kat opis je. Aku x leh bace segale2 chat yg korang post kat chat widget tu...Unless kalo aku kat CC.. huhuk.. Xde ke sape² nak bagi aku laptop sebagai adiah besday in advance? hakhak..

Sunday, February 22, 2009

A Trip To The Clinic

Hari ni aku terbangun lmbat.. Nasib baik U call. Aku tgk jam kat enpon dah kul 7.21. Giler ahhh! Camne aku leh x sedar bunyik alarm.. Bangun² je aku rase susah sgt nak benapas. Cam semput la. Bile aku breathe ade wheezing sound. So aku saspek aku semput..

Mase bekpes, aku kuar la makan kat kedai nasik lemak kat Sri Petaling tu. Punye la ramai manusia. Tensen aku.. Pas mkn aku gi klinik.. Mase aku masuk tu xde org. So aku assume kejap je la aku tunggu.. Bile dah dekat 20 menet, mule la aku nak ngamuk. Doctor ni ade ke x?? Bile aku baru je nak bangun tanye minah kat kaunter tu, skali doctor tu panggil aku plak.. Nasib baik aku x sempat ngamuk..

Aku masuk je, aku tgk la.. Doctor tu ala² atok aku la.. Benggali.. umo dlm 70 lebih camtu. Pakai serban. Aku masuk je die senyum.. Pastu die tanye aku.. 'Ye sakit ape?'. Aku ni yg tgh hot sbb kene tunggu lame nak je aku sound. Die dokctor, patot die la cek aku saket ape. Xpon tanye la ape masalah ke ape.. Ni tanye aku sakit ape. Kalo aku tau, bek aku bli ubat je kat pamasi.

Pastu aku ckp la aku batok² dah lame. Tapi 2-3 hari ni makin teruk. Nak benapas pon susah.. Pastu die tgk la kad aku.. Die senyum² die tanye.. 'are u from Perak?'.. Aku pon ckp la aku dari Ipoh.. Walopon aku xde mud nak bersembang. Pastu die ckp lagi.. 'Oh.. i'm from Ipoh too.. Taman Cherry..U know?'. Aku ckp aku tau je walopon aku xtau kat mane la kejadahnye Taman Cherry tu.. tapi doctor tu cam x paham² yg aku xde mud.. die bleh bagi aku instruction plak camne nak gi Taman Cherry tu.. Adeh la.. Kalo sume doctor camni, konpem lame org tunggu kat luar. Kalo yg nak beranak tu agaknye dah terberanak dah..

Pastu doctor tu cek² penapasan aku.. Pastu die ckp.. 'U should stay away from air conditioned rooms for a while'. Damnn.. dah sah² aku keje dlm tempat sejuk. Antartika pon kalah.. Aku angguk je la. Malas nak ckp ape². Pastu die dok pegang lengan aku.. Die ckp.. 'U look like my daughter'. Hah!! ape kejadahnye plak?? Sejak bile muke aku cam benggali ni..? Kot kalo nak kate muke aku cam bintang pilem Latin ke, aku nak gak pecaye. Kakaka... Oleh sebab nak jage ati die, aku senyum je la..

Tetibe die tanye aku.. 'Are u married?'.. Heh!! Soklan ni la wat aku bengang.. Aku pon dlm gelak² yg mmg x ikhlas langsung, aku ckp.. 'No..not yet..' Pastu die tgk kad aku lagi.. pastu die ckp.. 'U should be married by now, or else, it's not gonna be easy to conceive a child.' Aku senyum jek.. Tapi kalo ikot ati aku, nak jek aku suapkan kasut Nike aku yg baru beli yg masih puteh bersih suci murni ni dlm mulot die. Nasib baik la aku pikir susah nak bukak tali kasut bagai. Ko tanye² ni ko nak kasik aku calon laki ke ape?

Pastu tetibe die mintak email aku plak.. haishh telebih peramah plak doctor ni.. Die ckp die nak bagi aku medical/health tips.. So aku leh idup lame mcm die.. MOTIP?? Tapi sbb aku pikir die org tuwe, aku kasik je la.. adoi la.. nasib bek la die x tanye² lagi..Pastu aku terus blah balik opis..

Adoi la.. peramah sungguh doctor tu.. nasib baik die x mintak aku jadi anak angkat die ke ape. Huhu.. Ade gak die citer² pasal tol KESAS la.. itu la.. ini la.. huhu..

P/S: laptop aku masih rosak. So aku x leh bace chat widget tu kalao surf kat opis. Sorry sbb aku x respond.. Aku bz last week. Maybe selase or rabu baru aku leh antar gi repair. Macehh..

Thursday, February 19, 2009

Attention..!

Sorry.. skang ni laptop tgh problem. Lom antar repair lagi. kat opis plak chat widget kene block.. so aku xleh nak respon segale chat² korang.. maybe friday baru aku leh on laptop aku.. Sorry again.. Thanx anyway sbb sudi bace blog yg bangang ni.. ngehngeh..

Monday, February 9, 2009

Gerhana Bulan Penumbra

ISNIN ini, penduduk di negara ini berpeluang menyaksikan gerhana bulan pada jam 8 malam yang dijangkakan berlaku kira-kira 28 minit. Peluang melihat gerhana bulan di negara ini bukan senang walaupun gerhana bulan boleh dikatakan kerap berlaku.

Gerhana bulan itu yang masih boleh dilihat hanya sekitar 0.0062 peratus dan gerhana bulan penuh dijangka berlaku di negara ini pada 8 September tahun depan.

Kebiasaannya, fenomena gerhana bulan akan berlaku pada fasa bulan penuh apabila bumi berada di antara matahari dan bulan dalam satu garisan yang menyebabkan Bumi langsung tidak menerima cahaya daripada matahari secara terus.

Ketika berada dalam kawasan bayang umbra bumi, ia hanya menerima cahaya secara tidak langsung daripada matahari, sebaliknya cahaya matahari terlebih dulu ditapis dan dibias oleh atmosfera bumi.Jika gerhana bulan penuh berlaku, bulan mungkin kelihatan berwarna coklat gelap atau merah bata atau oren atau kuning, bergantung kepada zarah terampai dalam atmosfera.

Selain itu, gerhana bulan pada malam Isnin ini, turut dilihat di beberapa kawasan iaitu Australia, Pasifik, Amerika Utara dan Asia.Saintis meramalkan fenomena itu akan bermula pada kira-kira jam 5.51 petang.Bahagian paling awal menyaksikan gerhana terbabit ialah tengah Amerika Utara, utara Amerika Tengah, utara Greenland, Artik, timur Asia, Indonesia, Australia, Antartika, utara Lautan Pasifik dan selatan Lautan Pasifik.

Pada saat itu, bulan akan memasuki kawasan penumbra pada Magnitud 0.068, sebelum berada pada fasa umbra kira-kira jam 7.33 malam. Ia akan memasuki fasa seterusnya iaitu puncak gerhana pada jam 8.03 malam dan berakhir kira-kira jam 10.15 malam).

Pada fasa terakhir, gerhana bulan hanya dapat dilihat di bahagian barat Amerika Utara, utara Greenland, Artik, Asia, Indonesia, Australia, sebahagian Antartika, utara Lautan Pasifik, selatan Lautan Pasifik.Disebabkan gerhana ini hanya separuh iaitu sekitar 0.0062 peratus, bulan tidak akan kelihatan gelap sepenuhnya sebagaimana ketika gerhana penuh.

Fenomena ini ternyata menarik minat orang ramai, saintis, ahli astronomi dan pengkaji ilmu falak untuk menyaksikan keajaiban itu. Seperti gerhana matahari, fenomena gerhana bulan turut mempengaruhi perubahan cuaca dan medan magnetik bumi termasuk pasang surut air laut, kejadian ombak besar (tsunami), mencairkan ais di kawasan kutub Utara dan Selatan serta penentuan tarikh permulaan tahun baru bagi kalendar Hijrah.

Bagi umat Islam pula, ia adalah tanda kekuasaan Allah yang diperlihatkan melalui kejadian alam ini yang penuh misteri dan masih banyak belum tersingkap seperti firman-Nya:

“Tidaklah mungkin bagi matahari mendapatkan bulan dan malam pun tidak mendahului siang. Dan masing-masing beredar pada garis peredarannya." - (Surah Yaasin, ayat 40).

"Dialah Allah yang menjadikan matahari bersinar dan bulan bercahaya dan menetapkan manzilah (peredaran) baginya supaya kamu mengetahui bilangan tahun dan pengiraan masa." - (Surah Yunus, ayat 5).

Kejadian gerhana juga menuntut umat Islam menunaikan solat sunat gerhana sebanyak dua rakaat selepas menyaksikan kejadian itu.

Sumber: Berita Harian

Aku Tewas

Hahaha.. Di saat² aku baru berjinak² ngan HL ni, hari ni aku terkalah.. Sbb tadi aku lapa sgt². Konon² xnak makan. Balik umah terus tido je. Tetibe tadi aku diserang kebuluran yg kronik. Tanpa berlengah² aku memecut ke Ajimal. Aku telah berjaye menghabiskan sepinggan megi gureng dan telo mate dgn begitu cemerlang sekali. Tapi aku sikit pon x menyesal. Hehe.. Xpe.. esok aku akan pastikan perkare yg same xkan berulang. Masyehhh..

Pls Pvt Me.. (NOT!!)


Skang ni aku makin menyampah plak nak keje.. Ni semua akibat SEGELINTIR cetez yg masih x paham² bahase mintak² pvt la, bg no fon la. Pelisssssss laa.. Siyes aku rase, diorang ni xde life ke? Xkisah kalo diorang nak pvt sesame sendiri. Tapi mintak pvt kat cenel?? Aku teringin nak tau la.. Mcm² persoalan kat kepale aku pasal diorang ni..

-Diorang ni xde kawan ke kat luar?

-Gersang sgt ke diorang ni?

-Murah sgt ke diorang ni?

-Diorang ni ade masalah mental ke sampai susah sgt cari kawan sendiri?

Aku x bertujuan utk provoke sape². Tapi ini yg aku rase. Ade plak tu, siap offer topup kalau ade yg pvt die.. GILER ke?? And...ade gak budak² yg baru 12 thn mintak² pvt ni.. watthahell?? Mak bapak diorang ni kurang bagi kasih syg ke ape? Diorang tu patotnye gi skolah belajar. Balik umah wat homework ke.. study ke.. Ni x.. sebok nak cari kawan utk msg². Kat skolah x cukop kawan ke hape? Aku harap, parents skang ni tgk² la anak² diorang skit walau bz camne pon. Kang kalau ade kes budak umo 12 tahun ikot jantan, mule la masing² nak tuding jari.

Aku x paham kenape ade segelintir yg menganggap 'KAPET KAMI, DUNIA KAMI'. Ye betol.. itu tagline @15. GET REAL! Ini hanyelah hiburan semate². Mungkin tempat menambah ilmu sekali sekala. Juga tempat berbahas tentang isu² yg ringan². Nasihat aku, jgn percaye sgt dgn strangers. Mungkin kite belom pernah dengar tentang keburukan cetez² yg penah blind date kat luar. Tapi percayelah, BANYAK kes yg MENIPU!! Aku penah denga jugak citer 'ONE NITE STAND' yg terjadi anta cetez ni. Nauzubillah.. Diorang ni dah giler ke?

Aku lagi menyampah kalo dpt msg² dari mereka² yg minat dgn kaum sejenis ni.. Tlg la.. Geli aku..! Nak buat, senyap² la. Xyah bangge² yg korang tu gay/lesbian. Munguk ke ape? Dah teringin kene panah petir?
Sumpah aku dah x larat nak edit msg² yg berunsur pvt ni. Ye aku tau ni keje aku. Tapi masalahnye, dah berkali² kitorang warning. Diorang masih jugak xpaham. Mungkin diorang x pegi skolah. Diorang still hantar msg² yg mintak pvt. Antaranya:

-'Boringnye.. Nak cari kawan. Pvt me pls'

-'Nak kenal, bg no fon'

-'Nak cari kawan LELAKI je. 19/m/mxs or celcom'

- 'Sape nak kenal tu paham² sendiri la'

Sepanjang 2 hari aku keje ni, msg² yg mcm ni banyakkkkkkk sgt.. Sampai aku nak muntah darah bace dan edit. Tlg la paham. Kitorang bukan saje² nak menyekat org berkawan. Tapi ini ARAHAN PIHAK BERWAJIB. Bukan calang² pihak. Tapi pihak kat atas nun. So, utk mengekalkan kesejahteraan para mod dan cetez, marilah kite memahami antara 1 same lain. time kaseh.

Wednesday, February 4, 2009

I've Been Tagged

This is my 1st time being tagged since i started blogging. Aku masuk cet je, Enji terus msg aku suh buat tag. Die la yg tagged aku. huhu.. OK. here it goes..

1. Put your iTunes, Windows Media Player, etc. on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.
4. Tag 10 friends.
5. Everyone tagged has to do the same thing.
6. Have Fun!

IF SOMEONE SAYS ‘ARE YOU OKAY’ YOU SAY?
Tempted To Touch - Rupee (giler ahh..Imagine me in a room full of boys!)

HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?
Basket Case - Green Day.. (Haha!!!)

WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
Tiada Lagi Cinta - VE & Ruffedge (gile xde kene mengena)

HOW DO YOU FEEL TODAY?
Cintaku Tertinggal Di Malaysia - Dewa 19 (aku x penah suke pon lagu ni. Aku pon x tau apsal lagu ni ade dlm folder aku. Maybe aku main copy je dari sape² ntah)

WHAT IS YOUR LIFE’S PURPOSE?
Tak Tercapai Akalmu - Elyana (lagu ni aku x suke. xtau camne leh ade gak. Tapi cam kene je ngan soklan ni)

WHAT’S YOUR MOTTO?
I Need A Girl - Diddy ft, Usher (Hell, no!! I'm straight ok..)

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
The Way I Are - Tmbaland ft. Keri Hilson & DOE (cam best kan?)

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
Darling, I Love You - 4U2C (sumpah aku xtau camne leh ade dlm folder aku gak)

WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
Tell Me - Diddy ft. Christina Aguilera

WHAT IS 2 + 2?
Can't Live (If Living Is Without U) - Mariah Carey

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
I Need To Know - Marc Anthony (ni utk ex bespren aku la. Ape ko dah buat sebenarnye porak perandekan idup org. puas ati dah?)


WHAT IS YOUR LIFE STORY?
Bartender - T-Pain ft. Akon (xde kene mengene. Maybe i like to keep people drunk with my attitude. haha)

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
Because Of You - Kelly Clarkson (lagi xde kene mengene)

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
Menghapus Jejakmu - Peter Pan


WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
You Thought Wrong - kelly Clarkson ft. Tamyra Gray ( i WILL NOT think of this song ever during my wedding day!)


WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
Bila April - Fadzly #$%^&**&^%$#@???

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
Ketulusan Hati - Anuar Zain

WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?
Truely, Madly, Deeply - Savage Garden

IS YOUR BIGGEST SECRET?
Ciuman Pertama - Ungu (Gulp!)

WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?
The Killer Song - Carolina Marquez

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
Fantasia Bulan Madu - Search (haha!! cam kelakar plak lagu ni dlm playlist aku kan.. )

WHAT WILL YOU POST THIS AS?
I Want You - Thalia ft. Ja Rule (whoaaaa... I want U)

Ok.. skang aku nak tag:

1. Khairul QA
2. Fawa
3. Cem
4. Cahayer
5. Rini
6. Bai
7. Ina
8. Sun
9. Prof
10.Virgonz

Sungguh Aku Tak Keruan

Poyo x title entry aku? Hahaha.. Siyes aku rase cam org giler skang. Insecurity overwhelmes me. Sumpah aku rase jiwe aku dah mati. Busannye aku ngan pasaan camni. Mcm² dlm pale utak aku skang. Semak sgt.

Aku mcm tertekan dgn kwn² aku yg dah ade life sendiri bersame² family masing². Bukan aku x happy dgn idup aku skang. Sumpah aku x menyesal ape². Cume aku busan sbb xde kwn² yg available utk diajak menggedik. Sume bz ngan bf la, asben la.

Aku dah fedap dah ni. Next time org tanye aku bile aku nak kawen, aku lutotkan je. Seb baik la family aku xbanyak citer. Maybe aku xkan tertekan sgt sbb kalo ikot turn yg blom kawen, aku jatoh nombor 2. Sbb ade lagi sorang yg umo 30 blom kawen² lagi. Bukan sbb die x cantek. Tapi sbb sume bf die x ready lagi. WTF?? Kalo umo dah lebih 30 x ready lagi, baik korang xyah kawen la. Sia² je korang hidup kat dunia ni. Lain la kalau korang ni xde calon. Pelik aku.

Dah la skang ni aku cam sengal je kat opis. Nak² keje 2 org ni. Balik² ckp ngan org giler yg dok sebelah aku. Pas aku gelak. Die gelak. Pastu turn aku balik. Tu je rutin kitorang. Dah la jage the same channel for 12 hrs. Mmg mcm haram. Bile la aku nak kaye leh bukak biz sendiri ni. Muehehe. Aku reti plan je. Nak execute mmg bukan skill aku.

Baru² ni aku bersembang ngan kazen ex aku. Aku x paham apsal family dorang x serik² nak satukan balik aku ngan die. Xpaham² ke yg aku ni jahat. Family aku pon xkasi. Dan aku pon x sanggup nak go thru sume tu lagi. Enough is enough. Aku mmg sedih la dengar² citer dari kazen die tu. Tapi aku x mampu. I may be the person they want, but I'm not what they need. Tlg la.. Aku xnak tau lagi pasal korang. Tlg la jauhkan diri dari aku. Bukan sbb aku benci. Aku xde niat nak bermusuhan. But i really think u guyz are better off without me.

Dorang ckp aku sgt EGO. EGO ke aku? Kalau betol pon aku ego, dia yg ajar aku jadi ego. Slalunye, aku akan ikot perangai org yg paling rapat dgn aku. And at that time, it was him. Kalau betol aku EGO, aku x pilih jalan ni. I would have continue to be pretending and crush everyone's heart. Tapi apsal aku x go on? Sbb aku xnak dorang menyesal di kemudian hari. Mase tu dah x gune dah. Sbb tu aku aku amik keputusan utk tarik diri. Aku xnak jadi pemusnah. Aku xnak terus menipu dan berpure².

Biarkan aku hanyut dgn dunia aku sendiri. Aku x sanggup nak heret org lain yg x berdose. Korang xpayah try lagi. Cukup la 4 tahun aku berpure². Ye betol. Aku mmg pelakon yg handal. 4 tahun beb. Aku mmg xde peluang nak jadi diri sendiri mase tu. Sbb setiap peluang yg aku dapat akan dicantas without any question. Now it's time for me to live my life in my own ways. Pegi mampus la ape nak jadi pon lepas ni. Aku punye hidup. Aku punye suke la. Apedehal?? Aku xlarat dah nak jage hati org. Abeh ati aku sape nak jage? Lembu? Kambeng? Xpon divider jalan yg aku ciyom hari tu.

Aku rase mcm nak cuti sebulan jek. Kan best kalau aku bleh relax². Jln². kalau x dapat soping pon xpe. (Haram la kalau aku cuti tapi x soping. muehehe).

Dah la. aku x mampu nak bebel². Aku cume harap hari esok lebih baik dari hari ni. Mintak² perasaan aku sume ni cpt² la ilang sebelom jiwe aku betol² mati. Aminnnnn..

Tuesday, February 3, 2009

Malas..

Banyak giler aku nak upload gamba kat sini. Tapi aku diserang kemalasan. Esok2 aku rajin, baru aku buat.